Založ si blog

A1- Zlá situácia dôchodcov

 

Podnetom k napísaniu textu príspevkov tohto blogu boli dve skutočnosti.

Tou prvou, primárnou, bola a je čoraz viac sa zhoršujúca situácia dôchodcov  v našej krajine. A myslím, že nielen v našej.

Zhoršujúca sa situácia tých ľudí, ktorí celý svoj život pracovali, vytvárali hodnoty, prinášali rodnej krajine úžitok formou daní, odvodov a rôznych iných poplatkov odvádzaných do štátneho rozpočtu, a ktorí dlhodobým procesom výchovy pripravovali svoje deti pre potreby ekonomiky svojej rodnej krajiny.

 

A takýmto spôsobom boli zároveň prínosom pre všetkých svojich spoluobčanov.

Človek by očakával, že odchod na zaslúžený dôchodok bude pre nich spravodlivou odmenou za všetko to dobré, čo svojou prácou priniesli nám všetkým, čo priniesli celej svojej krajine. 

Bohužiaľ, situácia je iná. Tvrdá realita súčasnosti má svoje vlčie pravidlá.

 

Obrovské problémy v ekonomikách novopristúpených členských štátov sa transformujú najmä do zhoršujúcej sa situácie tých najzraniteľnejších – dôchodcov.

Dôchodky sú nízke, častokrát nepostačujúce na úhradu ich základných potrieb, základných položiek nevyhnutných pre život: nájom, energie, potraviny, zdravotná starostlivosť, lieky a i. Veľa ráz sú odkázaní na  pomoc svojich detí. Smrť životného partnera jedného z nich spôsobí nemalé finačné problémy druhému, už len pri úhrade nájmu za byt.

Problémy sa  zväčšujú, a zo zaslúženého odpočinku na dôchodku sa stane boj o každodenné prežitie, až do samého konca.

 

Šetrenie na strave, vypúšťanie kúpy tých „najmenej pre zdravie nevyhnutných“ liekov, a nakoniec predaj finančne náročného bytu a odchod do domova dôchodcov. Pokiaľ taká možnosť existuje. A ich situácia sa zhoršuje. 

Je bolestné pozorovať, ako niektorí z tých, ktorí niekedy ťahali našu ekonomiku, ako niektorí tí, ktorých práca pomohla vybudovať školy aj pre naše deti, či nemocnice, ktoré nám slúžia aktívne doteraz, prezerajú nad ránom odpadkové koše a kontajnery, a menia sa na zberačov druhotných surovín či viečok od plastových fliaš. Strašné a ponižujúce. A hanba. Nie ich. Naša. Hanba ich spoluobčanov. Hanba tých, ktorým oni  pomáhali prínosom svojej práce.

Ľudia, ktorí stáli pri štarte našej budúcnosti, sú vytláčaní na okraj spoločnosti neúprosným ekonomickým tlakom prítomnosti. (pozri aj: „D6- Ako by sa dôchodca mal mať, a ako sa má“ [1])

 

A my, ich spoluobčania, sa na to len bezmocne dívame, a s obavami očakávame príchod našej dôchodkovej budúcnosti.  Čo nás čaká?

Máme z toho obavy, a triezve a nevyhnutné   rozhodnutia vlád v jednotlivých štátoch o postupne sa zvyšujúcom dôchodkovom veku berieme na jednej strane s nevôľou, ale na strane druhej logika neúprosných ekonomických zákonov, ktorou štát bráni a zdôvodňuje nevyhnutnosť prijatých nepopulárnych krokov, nám navodzuje mentalitu odsúdenca, ktorý vie, že proti rozsudku už nemá zmyslu bojovať. Jednoducho to tak musí byť.

Máme obavu z budúcnosti, obavu z dôchodkového veku, a tušíme, že to bude skôr horšie než dobré, ale zostáva nádej. Malá, maličká, ale zostáva. Nádej, že sa to nejak zlepší, že sa to nejak vyrieši k spokojnosti všetkých. Nevieme síce ako, ale v hĺbke duše dúfame.

 

 

Poznámka: 

Tento príspevok je umiestnený aj v súbore „Odvďačme sa rodičom“, ktorý sa dá stiahnuť z www stránky:  https://www.ivl.sk  [2]

V tomto súbore je umiestnený pod identickým názvom: „A1- Zlá situácia dôchodcov“

 

[1] https://ivanvlcek.blog.pravda.sk/2021/12/21/d6-ako-by-sa-dochodca-mal-mat-a-ako-sa-ma/

[2] https://www.ivl.sk

 

Nasleduje ďaľší príspevok pod názvom: „A2- Poberanie eurofondov ako príčina výčitiek“

Ako do slovenského štátneho rozpočtu každoročne priniesť viac než miliardu eur

22.09.2023

Ako pritiahnuť voliča, z podzvoliteľných preferencií sa presekať do parlamentu a do štátneho rozpočtu Slovenska každoročne priniesť oveľa viac než miliardu eur. Cieľom tohto príspevku je upriamiť pozornosť na problematiku, ktorá má v súčasnom tvrdom predvolebnom boji šancu zaujať a prilákať voliča. Zaujať a prilákať nielen niektorého voliča, teda [...]

Záujmy Únie musia byť europoslancovi sväté a nadradené záujmom jeho rodnej krajiny

20.08.2023

Nasledujúci text je prepis časti politickej rozhlasovej diskusie rádia Slovensko: „Sobotné dialógy“ zo soboty 19.8. 2023 v čase 12:10- 13:00: https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1134 Čas diskusie: 23:23 Moderátorka: „Pán Uhrík, vy síce teraz hovoríte veľmi zmierlivo o tom, že tá Európska únia, by sa mala, vlastne, iba zmeniť, ale v skutočnosti vy hovoríte [...]

Nezabúdajme na hrôzy vojny, aby sme ich nemuseli vidieť v oveľa hroznejšej

08.05.2023

2. svetová vojna znamenala smrť miliónov nevinných ľudí. Milióny zahynuli kvôli túžbe niekoho ovládnuť svet a stať sa pánom všetkého a všetkých. A v súčasnom ozbrojenom konflikte na Ukrajine hynú občania dvoch susediacich národov. Počas 2. svetovej vojny bojovali jedni po boku druhých proti rozpínajúcemu sa fašizmu. Teraz, však, bojujú proti sebe. [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Ivan Vlček

Demokracia plače, jej najväčší ochrancovia sa tomu smejú a kujú ju na svoj obraz.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 108367x
Priemerná čítanosť článkov: 1935x

Autor blogu

Kategórie