Založ si blog

A5- Občania bohatších krajín Únie nechcú jednostranne prispievať do rozpočtu

Predchádzajúci príspevok: „A4- Mýlite sa, pán prezident, nezdôrazňujeme náš národný egoizmus“. Naše krajiny sú obviňované z prejavov národného egoizmu, ale obviňuje nás ten nepravý.

—————————————————————————————–

Samozrejme, nemožno sa čudovať, že občania ekonomicky bohatších členských  krajín sú znechutení zo situácie, keď ich krajiny viac prispievajú do eurorozpočtu než z neho berú, a novopristúpené členské krajiny zasa z neho berú viac, než do neho prispievajú. Sú znechutení zo situácie, keď ich krajiny len dávajú, a tie druhé zasa len berú. Predsa im to tak podávajú a vykresľujú ich čelní predstavitelia, spolu s niektorými médiami. Prečo by im teda neverili?

Je prirodzené, že títo občania sa z toho pochopiteľne nemôžu tešiť, a že reagujú tak ako reagujú, keď im je predstaviteľmi a médiami, nielen ich rodného štátu, systematicky podsúvaná informácia len o tom, ako je ich krajina stále a stále čistým platcom do eurorozpočtu, a iné – novopristúpené členské krajiny – len berú a berú.

Je logické, ak týchto občanov hnevá, že ich dane idú na pomoc občanom iných, novopristúpených členských štátov, pričom v ich rodnej krajine tieto peniaze chýbajú.

Táto ich reakcia je úplne normálna, keďže v žiadnych médiách v svojej rodnej krajine sa už nedozvedia, a ani žiadny predstaviteľ ich krajiny im už nepovie o obrovskom význame bezplatne poskytnutej pomoci formou pracovnej sily prichádzajúcej z novopristúpených členských štátov EU, zamestnávanej v ich krajine a prinášajúcej jej obrovské zisky, s nulovými nákladmi na jej zabezpečenie.

Títo občania sa v žiadnych médiách nedozvedia presné počty pracovníkov z jednotlivých novopristúpených členských krajín Únie, ktorí pracujú v prospech ekonomiky ich štátu, a ktorí boli na svoju profesiu pripravení výlučne na náklady rodných krajín týchto zahraničných pracovníkov. Pripravení len na náklady svojich rodných krajín, bez najmenšej účasti – na spravodlivej kompenzácii týchto nákladov – štátov, ktoré týchto zahraničných pracovníkov v svojich ekonomikách zamestnávajú, a ktorým ich zamestnávanie prináša obrovské zisky do štátnych rozpočtov.

 

Áno, prečo by im neverili, prečo by občania ekonomicky bohatších členských krajín neverili svojim politikom? Toto je ten paradox. Napr. takí občania Nemecka či Švajčiarska majú tú „nevýhodu“, že ich politici sa snažia splniť to, čo občanom sľúbia. A keďže to väčšinou aj vždy splnia – to čo sľúbia – tak občania oboch krajín začali svojim politikom a svojim vládam maximálne dôverovať.

Jednoducho, občania týchto krajín vedia, že to, čo im ich vláda sľubuje, to sa snaží aj úprimne splniť. A preto sú ich občania aj takí dôverčiví, preto tak svojim vládam a svojim politikom veria. Preto koľkokrát špekulujeme, že prečo sú tí Nemci takí dôverčiví, takí naivní, prečo tej svojej vláde tak dôverujú. Zrejme preto, pretože tí ich politici väčšinou čo sľúbia, to sa snažia aj dodržať. Pracujú totiž v prospech svojich občanov. A tejto myšlienke sú verní. Záujmy ich občanov, ich voličov, sú im sväté.

U nás to je trocha ináč. Za tých vyše tridsať rokov oblbovania národa megatonami bombastických sľubov o druhom, treťom či neviemktorom Švajčiarsku, o zlatých pečených holuboch, sú už ľudia naplnení skepsou, zúfalstvom, rezignáciou. Pretože mnohí z tých politikov, čo im to sľubovali, a naďalej sľubujú, jedno hovoria, a druhé robia. Mnohí, premnohí z tých, čo to sľubujú, chápu svoje miesto v systéme len ako prostriedok na dosiahnutie a splnenie svojich osobných ambícií, ako prostriedok na obohatenie sa na úkor druhých, na zabezpečenie svojej rodiny do desiatej generácie, a občania sú u nich až na osemdesiatomdeviatom mieste. A ľudia to aj vidia, a aj si to uvedomujú.

Ak u nás politici sľubujú, že urobia niečo dobré, niečo dobré v prospech ľudí, tak ľudia  okamžite prejdú z rezignovaného apatického do pohotovostného režimu, a spozornia, pretože vedia, že sa zrejme zasa čosi nekalé chystá, že sa zasa niekto chystá okradnúť ich čoraz prázdnejšiu peňaženku, a maskuje to sladkými rečami.

Ak politici jednotlivých vlád, ktoré sa tu za tých tridsať rokov prestriedali, hovoria o význame prijatých opatrení v prospech národa, tak ľudia už vedia, že tým národom sa – ako už mnohokrát – zrejme myslí určitá skupina vybraných ľudí. A preto naši ľudia svojim politikom nedôverujú v oveľa väčšej miere než je tomu napr. u politikov v Nemecku či Švajčiarsku.

 

Nasledujúci príspevok: „A6- Zamlčiavanie informácií – príčina emócií na oboch stranách“.

Ako do slovenského štátneho rozpočtu každoročne priniesť viac než miliardu eur

22.09.2023

Ako pritiahnuť voliča, z podzvoliteľných preferencií sa presekať do parlamentu a do štátneho rozpočtu Slovenska každoročne priniesť oveľa viac než miliardu eur. Cieľom tohto príspevku je upriamiť pozornosť na problematiku, ktorá má v súčasnom tvrdom predvolebnom boji šancu zaujať a prilákať voliča. Zaujať a prilákať nielen niektorého voliča, teda [...]

Záujmy Únie musia byť europoslancovi sväté a nadradené záujmom jeho rodnej krajiny

20.08.2023

Nasledujúci text je prepis časti politickej rozhlasovej diskusie rádia Slovensko: „Sobotné dialógy“ zo soboty 19.8. 2023 v čase 12:10- 13:00: https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1134 Čas diskusie: 23:23 Moderátorka: „Pán Uhrík, vy síce teraz hovoríte veľmi zmierlivo o tom, že tá Európska únia, by sa mala, vlastne, iba zmeniť, ale v skutočnosti vy hovoríte [...]

Nezabúdajme na hrôzy vojny, aby sme ich nemuseli vidieť v oveľa hroznejšej

08.05.2023

2. svetová vojna znamenala smrť miliónov nevinných ľudí. Milióny zahynuli kvôli túžbe niekoho ovládnuť svet a stať sa pánom všetkého a všetkých. A v súčasnom ozbrojenom konflikte na Ukrajine hynú občania dvoch susediacich národov. Počas 2. svetovej vojny bojovali jedni po boku druhých proti rozpínajúcemu sa fašizmu. Teraz, však, bojujú proti sebe. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Ivan Vlček

Demokracia plače, jej najväčší ochrancovia sa tomu smejú a kujú ju na svoj obraz.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 108338x
Priemerná čítanosť článkov: 1935x

Autor blogu

Kategórie