Založ si blog

A17- Naše práva sa porušujú, ale naši volení zástupcovia mlčia

Obsah predchádzajúceho príspevku: „A16 – Roztváranie nožníc  ekonomického rozdielu“Bezplatné odčerpávanie občanov chudobnejších krajín tými bohatšími napomáha zväčšovaniu rozdielu medzi ich ekonomikami.  

—————————————————————————————————–

 

Zástupcovia našich občanov sa kriticky vyjadrujú pri porušovaní práv občanov iných krajín.

Tak je to správne, pretože práva občanov by sa nemali porušovať. A ak sa porušia, tak ten, kto ich porušil by sa mal za to zodpovedať.

Je chvályhodné, keď sa niekto zastane toho, komu sa ubližuje, bez ohľadu na to, v ktorej časti sveta sa to deje.

 

Škoda však, že sa už nemá kto kriticky vyjadriť pri porušovaní práv občanov našej krajiny.

Škoda, že sa nikto neozve, a nikto nereaguje na ožobračovanie našich občanov, že nikto nereaguje na ožobračovanie našich občanov aj s tými najbiednejšími platmi, ktorých deti si z dôvodu nízkych  miezd svojich rodičov častokrát nemôžu dovoliť ďaľšie štúdiá a musia sa zamestnať, aby tak pomohli svojej rodine prežiť v ťažkých ekonomických podmienkach súčasnej spoločnosti.

Škoda, že už nikto nebráni, že sa nikto nezastane týchto našich občanov, ktorí, hoci nemajú na ďaľšie štúdiá svojich detí, tak napriek tomu sa musia zo svojich biednych platov znovu a znovu skladať na výchovu a vzdelávanie ďaľších a ďaľších svojich spoluobčanov, ďaľších budúcich pracovníkov, bezplatne odčerpávaných ekonomikami bohatších krajín Západnej Európy, teda ekonomikami tak bohatších členských krajín Únie, ako aj tých nečlenských.

 

Škoda, že už nikto z predstaviteľov  našich občanov, na nižších, vyšších či aj na tých najvyšších miestach, nereaguje na túto nekončiacu sa devastáciu ekonomík navopristúpených členských štátov  našimi bohatšími súrodencami z Únie.

Škoda, že nik z nich nereaguje na devastáciu našich ekonomík formou  bezplatného odčerpávania obrovského množstva lacnej pracovnej sily, pripravenej na zapojenie sa do pracovného procesu výlučne na náklady svojich rodných krajín.

Na náklady našich novopristúpených členských krajín. Na náklady našich občanov.

Bez spravodlivej kompenzácie týchto nákladov tými, ktorým zamestnávanie tejto bezplatne odčerpávanej pracovnej sily, zamestnávanie týchto zahraničných pracovníkov z novopristúpených členských krajín, prináša nesmierne zisky.

Škoda.

 

Či to nikto z tých, ktorí zastupuje svojich občanov nevidí?

Či to nikoho z tých, koho si občania vybrali ako toho, kto bude brániť ich práva, a kto bude reprezentovať ich záujmy a požiadavky, nezaujíma?

Alebo to nikto nechce vidieť?

 

„Čo ak by z toho boli problémy?

Čo ak by sme si nadmernou iniciatívou pohoršili, …stratili svoj dobrý plat, pozíciu v štátnych službách, pohnevali niekoho významného v inštitúciach EU, či nejakých významných predstaviteľov bohatších členských štátov EU?

Čo ak by sme si rečami o porušovaní práv našich občanov, plne oprávnenými slovami o dejúcej sa nespravodlivosti na tých, ktorých záujmy máme hájiť, zahatali prípadné úspešné pokračovanie už rozbehnutej politicko-príjmovej kariéry doma či  v štruktúrach inštitúcií EU?

 

Nie, nie, … za to tá nepríjemná a páliaca pravda o porušovaní práv našich občanov nestojí.

Za tieto práva nie je výhodné bojovať. Neoplatí sa to.

Radšej nebudeme do toho špárať. Však to nebudeme splácať zo svojho.

Zo svojho nie,…. ale z nášho, z peňaženiek nás všetkých. Z peňaženiek aj tých najbiednejších, aj tých najzraniteľnejších. Z peňaženiek tých, ktorí sa skladajú aj na naše platy.“

 

Áno, je správne odsúdiť porušovanie práv občanov. Nech sa deje hocikde na svete.

Je správne upozorniť na porušovanie práv ľubovoľnej osoby na našej planéte, ozvať sa voči tomu, hlavne vtedy, keď zastávame  pozíciu, ktorá účinok tohto nášho kritického postoja k porušovaniu ľudských práv ešte viac zviditeľní, ešte viac znásobí.

Ale, ak sme už kritickí v otázke dodržiavania práv občanov iných krajín, občanov v iných častiach sveta, aj tých najvzdialenejších, o to kritickejší by sme mali byť pri porušovaní práv našich občanov, občanov našej rodnej krajiny.

 

Zastať sa práv občanov iných krajín je chvályhodné.

Ale postaviť sa za práva občanov vlastného štátu, postaviť sa za práva občanov svojej rodnej krajiny, za práva svojich spoluobčanov, postaviť sa za práva pošliapavané tými mocnejšími bratmi či  súrodencami v jednej veľkej rodine nazývanej Európska únia,  tak … tak to chce odvahu nezviazanú vypočítavosťou.

To chce odvahu skutočného štátnika plne stojaceho za svojim národom, ktorý nevidí hriechy len tých jedných, len tých vzdialenejších, tých cudzích, tých, ktorých kritika nemôže kritizujúcemu ublížiť, ale ktorý vidí do očí bijúce previnenia aj tých bližších, ktorý nebojuje len za práva niektorých, ale ktorý bojuje za rovnú spravodlivosť pre všetkých, ktorý dobro vlastného národa povyšuje nad svoj osobný záujem.

 

 

 

 

Poznámka:

Problematike pracovnej migrácie a s ňou spojenej problematike zatiaľ neriešeného nespravodlivého bezplatného odčerpávania pracovnej sily z ekonomicky chudobnejších krajín (napr. zo Slovenska a z iných chudobnejších členských krajín Únie, či aj z Ukrajiny), javu, ktorý je príčinou značného poškodzovania  ekonomík krajín bezplatne poskytujúcich značné množstvá pracovníkov iným bohatším krajinám, sú venované nasledovné tri, priebežne doplňované blogy:

 

A-Blog: „Rovní a rovnejší, naivní a vyčuraní“, (začína príspevkom A1[1])

B-Blog: „My znášame náklady, ale zisky už zhŕňajú iní“, (začína príspevkom B1 [2])

C-Blog: „Úniu áno, ale nie takúto“, začína príspevkom C1 [3])

 

Tieto tri blogy A, B a C  zahrňujú nielen opis jedného z najzávažnejších doteraz neriešených problémov v EU, teda opis bezplatného odčerpávania lacnej pracovnej sily z novopristúpených členských krajín Únie,  ale aj čoraz hrozivejšie dôsledky tohto odčerpávania.

A práve v štvrtom blogu D („Odvďačme sa rodičom“ ) – začínajúci príspevkom D0 [4] – je opísané riešenie tohto problému.

Blog D je, vlastne, odpoveďou na otázky kladené v blogoch A, B a C.

 

 

Blog D („Odvďačme sa rodičom“ ) zahrňuje opis  riešenia, ktoré by zlepšilo situáciu  v mnohých problémových oblastiach ekonomiky. V prvom rade by zlepšilo neľahkú finančnú situáciu množstva našich rodičov a dôchodcov a riešenie tejto ich zlej ekonomickej situácie by následne spôsobilo reťazovú reakciu samovoľného zlepšenia stavu v mnohých ďaľších problémových oblastiach ekonomiky, konkrétne by pomohlo so zlepšením v nasledovných oblastiach:

 

nízka pôrodnosť, starnutie obyvateľstva, zvyšovanie veku odchodu do dôchodku, skorší odchod do dôchodku, zapojenie sa problematických a dlhodobo nezamestnaných občanov do pracovného procesu, nezamestnanosť mladých ľudí, nelegálna prácalepšia regulácia migračného prúdu z Afriky či Ázie, skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na školách, väčšie zapájanie sa  rodičov do vzdelávacieho procesu dieťaťa, zlepšenie školskej dochádzky, zväčšenie starostlivosti o vlastné zdravie, zvýšenie motivácie rodičov k ochrane detí pred užívaním návykových látok, zabezpečenie dostatočného množstva odborníkov a vysokokvalifikovaných pracovníkov pre potreby členských krajín EU, oživenie ekonomiky, pozitívna diskriminácia starších občanov pri zamestnávaní sa, podpora predaja domácich potravín na domácom trhu, rast  domácej poľnohospodárskej výroby a na ňu naväzujúceho potravinárskeho priemyslu a zvýšenie úrovne potravinovej sebestačnosti, viacdetná rodina ako prostriedok na zníženie uhlíkovej stopy, zlepšenie finančnej situácie starších bezdetných párov, zefektívnenie ekonomiky nahradením pasívnej pracovnej sily aktívnou a i.

 

 

– nízka pôrodnosť (viď príspevok „D24.1.6 – Peniaze len tým, ktorých deti pracujú a pôrodnosť vzrastie“ [5], resp. kapitoly D24.1, D24.1.1- D24.1.4  súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z www stránky [11])

starnutie obyvateľstva resp. omladenie populácie (kapitoly D24.2, D24.2.1 a D24.2.2 súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z www stránky [11])

zvyšovanie veku odchodu do dôchodku resp. jeho zníženie (kapitola D24.3 súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z www stránky [11])

– skorší odchod do dôchodku (viď príspevok „D24.3 [6], resp. kapitola D24.3 súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

zapojenie sa problematických a dlhodobo nezamestnaných občanov do pracovného procesu a nezamestnanosť mladých ľudí (viď príspevok „D24. 4- Dlhodobo nezamestnaní občania ako účinná brzda ekonomiky, čo s tým?“ [7], resp. kapitola D24.4 súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

– nelegálna práca (viď príspevok „D24.5 – Práca na čierno, čo s ňou?“ [8], resp. kapitola D24.5 súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

lepšia regulácia migračného prúdu (viď príspevok „D24. 6- Migračný  prúd rastie, ale bol by tu recept“ [9], resp.  kapitoly D24.6  a D24.6.1 súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

– skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu dieťaťa (kapitola D24.8 súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

väčšie zapájanie sa  rodičov do vzdelávacieho procesu dieťaťa (kapitola D24.8 súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

zlepšenie školskej dochádzky (kapitola D24.8 súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

zväčšenie starostlivosti o vlastné zdravie (kapitola D24.7 súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

zvýšenie motivácie rodičov k ochrane detí pred užívaním návykových látok (kapitola D24.7.1 súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

zabezpečenie dostatočného množstva odborníkov a vysokokvalifikovaných pracovníkov pre potreby členských krajín EU (kapitoly D24.10 a D24.10A súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

oživenie ekonomiky (kapitola D24.9 súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

pozitívna diskriminácia starších občanov pri zamestnávaní sa (kapitola D24.11 súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

podpora predaja domácich potravín na domácom trhu (kapitoly D24.13 a tiež D34.5.1 súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

– rast  domácej poľnohospodárskej výroby a na ňu naväzujúceho potravinárskeho priemyslu (kapitoly D24.13 a tiež D34.5.1  súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

– zvýšenie úrovne potravinovej sebestačnosti  (kapitoly D24.13 a tiež D34.5.1 súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

– viacdetná rodina ako prostriedok na zníženie uhlíkovej stopy (kapitola D24.12 súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

zlepšenie finančnej situácie starších bezdetných párov (kapitola D24.14  súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

zefektívnenie ekonomiky nahradením pasívnej pracovnej sily aktívnou (kapitola D24.15 súboru „Odvďačme sa rodičom“ stiahnuteľného z [11])

 

 

Príspevky týchto štyroch, vyššie spomenutých blogov A, B, C a D, sú tvorené väčším či menším prepracovaním, resp. doplnením, jednotlivých kapitol (častí), zhruba pred rokom uverejneného, a, zatiaľ, nedokončeného súboru: „Odvďačme sa rodičom“, stiahnuteľného z www stránky:  https://www.ivl.sk/ [11].

 

Jednotlivé kapitoly tohto súboru – „Odvďačme sa rodičom“ – umiestneného na stránke [11] sú prepracuvávané a prispôsobované požiadavkám kladeným na formu blogových príspevkov a sú uverejňované ako príspevky v štyroch, už vyššie spomenutých blogoch A, B, C, a D.

A posledný blog „E“:„Nezničme si ju skôr, než z nej vykročíme“ (začína príspevkom E1 [10]) sa zaoberá problematikou otepľovania našej planéty a diskutabilného spôsobu jeho riešenia spočívajúceho v nákladnom znižovaní emisií oxidu uhličitého produkovaných ľudskou činnosťou.

 

 

[1]  https://vlcekivan.blog.pravda.sk/2021/12/20/a1-zla-situacia-dochodcov/

[2]https://ivlcek.blog.pravda.sk/2021/12/22/b1-financovanie-nakladov-vzdelavania-v-novopristupenych-clenskych-krajinach-eu/

[3] https://vlcek.blog.pravda.sk/2021/12/29/c1-prispevok-clenskych-krajin-unie-do-eurorozpoctu-cerpanie-z-eurofondov/

[4] https://ivanvlcek.blog.pravda.sk/2021/12/18/uvod/

[5] https://ivanvlcek.blog.pravda.sk/2022/05/28/d24-1-6-peniaze-len-tym-ktorych-deti-pracuju-a-porodnost-vzrastie/

[6]  https://ivanvlcek.blog.pravda.sk/2022/07/09/d24-3-ved-oni-su-tu-aj-pre-nas-a-my-pre-nich-my-vsetci-sme-tu-jedni-pre-druhych/

[7] https://ivanvlcek.blog.pravda.sk/2022/08/20/d24-4-dlhodo bo-nezamestnani-obcania-ako-ucinna-brzda-ekonomiky-co-s-tym/

[8] https://ivanvlcek.blog.pravda.sk/2022/08/25/d24-5-praca-na-cierno-co-s-nou/

[9] https://ivanvlcek.blog.pravda.sk/2022/10/22/d24-6-migracny-prud-rastie-ale-bol-by-tu-recept/

[10] https://vlceki.blog.pravda.sk/2022/02/01/e1-nasa-planeta-nebojuje-proti-nam-ona-sa-len-brani-nasmu-utoku/

[11] https://www.ivl.sk

 

 

Nasledujúci príspevok: „A18 – Kolonizátor a zároveň kolonizovaný“   

 

Ako do slovenského štátneho rozpočtu každoročne priniesť viac než miliardu eur

22.09.2023

Ako pritiahnuť voliča, z podzvoliteľných preferencií sa presekať do parlamentu a do štátneho rozpočtu Slovenska každoročne priniesť oveľa viac než miliardu eur. Cieľom tohto príspevku je upriamiť pozornosť na problematiku, ktorá má v súčasnom tvrdom predvolebnom boji šancu zaujať a prilákať voliča. Zaujať a prilákať nielen niektorého voliča, teda [...]

Záujmy Únie musia byť europoslancovi sväté a nadradené záujmom jeho rodnej krajiny

20.08.2023

Nasledujúci text je prepis časti politickej rozhlasovej diskusie rádia Slovensko: „Sobotné dialógy“ zo soboty 19.8. 2023 v čase 12:10- 13:00: https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1134 Čas diskusie: 23:23 Moderátorka: „Pán Uhrík, vy síce teraz hovoríte veľmi zmierlivo o tom, že tá Európska únia, by sa mala, vlastne, iba zmeniť, ale v skutočnosti vy hovoríte [...]

Nezabúdajme na hrôzy vojny, aby sme ich nemuseli vidieť v oveľa hroznejšej

08.05.2023

2. svetová vojna znamenala smrť miliónov nevinných ľudí. Milióny zahynuli kvôli túžbe niekoho ovládnuť svet a stať sa pánom všetkého a všetkých. A v súčasnom ozbrojenom konflikte na Ukrajine hynú občania dvoch susediacich národov. Počas 2. svetovej vojny bojovali jedni po boku druhých proti rozpínajúcemu sa fašizmu. Teraz, však, bojujú proti sebe. [...]

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná, odpovedá Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 18:50

Podľa šéfa Smeru je podozrivé, že najcitlivejšie veci pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

Ivan Vlček

Demokracia plače, jej najväčší ochrancovia sa tomu smejú a kujú ju na svoj obraz.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 108306x
Priemerná čítanosť článkov: 1934x

Autor blogu

Kategórie